Röd skogsmyra (Formica rufa)

2nd November 2014


Jag gillar verkligen att fota myror men av de mest frustrerande saker som finns att fota är just myror. Det finns en sak som är viktig när man fotar småkryp och det är skärpan, blir det ingen bra skärpa så spelar det ingen roll om krypet ifråga har plockat fram en banjo och en halmhatt och drar av hela sista-färden-låten.
Av denna anledningen är det riktigt surt att fota myror. De är nämligen aldrig still. Har man tur så stannar de upp i en halvsekund när linsen kommer nära men när man sen har fått fokus på dem så har de redan kilat vidare. Om man hade kunnat ge bokstavsdiagnoser till insekter så skulle myrorna ha hela alfabetet.
Lite halvgråa svala morgonar är mycket lättare att fota i men där har man ju å andra sidan mindre gött ljus.

En av de saker som jag gillar med att fota just myror är att när man kommer närmare dem så ser man verkligen varför det gör ont att bråka med dem.
Procentuellt så tar deras käftar upp en ganska stor del av kroppen, och då har vi inte ens tittat på deras släktingar i Afrika och Sydamerika.
Nu när vi prata om deras utseende så finns det en sak till som är irriterande och det är deras ögon. De har så otroligt små facetter så ögonen ser alltid ut att bli suddiga när man tar kort på dem.

Så här avslutningsvis tar vi och kör lite fakta om krypet i fråga så att ni får lite möjlighet att ta lärdom av besöket här med.
Denna myra heter ju som sagt Röd skogsmyra men kallas även Vanlig skogsmyra, Röd stackmyra och Vanlig stackmyra. Den har en kroppslängd på 4,5-9 mm. De lever i stackar som kan innehålla upp till en miljon individer (vem har räknat?!) på grund av att ett bo kan innehålla flera drottningar, något som inte är helt vanligt.
All denna information stal jag ärligt på Wikipedia men det finns mer där för den vettgirige.

Avslutningsvis kan jag tala om att det är dessa kryp som det är mest synd om i skogen…
Myrstackarna allstå 🙂


Fotona är tagna av Janne Asp i Valsjöbyn, Jämtland 2011-2013.

Övriga kryp i samma familj:

  2 Comments

 • Malin Berlin Natrup
  7th November 2016
  Reply

  Hej!

  Mitt namn är Malin Berlin Natrup och jobbar på en skola i Aneby kommun. I min klass är vi studerat myror och barnen har fått skriva egna faktatexter. Jag tackar ödmjukast för att vi får använda era foton i undervisningssyfte!

  Med vänlig hälsning Malin Berlin-Natrup

  • Janne Asp
   24th November 2016
   Reply

   Kul att fotona kom till nytta 🙂

 • Leave a comment

Total: