Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)

18th April 2015

Nu har det grejats runt en hel del och vissa saker har konstaterats trasiga, det vill säga att det saknas ett par ettor någonstans och några nollar kärvar mot varandra. Kort sagt så har det digitala helvetet som även kallas galleri fått gå i pension på samma charmerande sätt som John F Kennedy.

Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)
Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)

Redig som man är så har jag letat upp ett par ersättare till den gamla gallerifunktionen men då behövs det ju lite foton för att kunna göra detta. Om allt går vägen så behöver jag bara byta ut alla foton på hela sidan, vilken borde ta en stund. Men nu har jag nog svamlat mig framåt tillräckligt för att komma till saken med detta inlägget.
Det är alltså en vårtbitare som står i rampljuset idag. Detta exemplar fick jag av min mor i somras. Den person som har minst fantasi av er som läser detta borde kunna förstå varför den har fått sitt namn. Förr i tiden när enhörningar plöjde åkrarna och trollen sålde Aftonbladet på söndagarna så använde man dessa kryp till att ta bort vårtor med. Stor vårtbitare som heter Decticus verrucivorus på latin är ett bra exempel på detta då verrucivorus betyder nåt i stil med Den som äter vårtor, vilket i sin tur låter som ett föga populärt indiannamn.
Frågan är då, hjälpte det att bita bort vårtorna? Antagligen lika bra som enhörningen plöjde åkern…

Vårtbitare har väldigt luriga ögon. Deras facetter skapar en illusion av att ha pupiller i sig. Oavsett varifrån man tittar på dem så ser det ut som att de tittar tillbaka på en, vilket iofs är helt riktigt men här syns det tydligt. Utan att utge mig för att ha gjort en doktorsuppsats i ämnet så har jag från Gråggel funnit vissa fakta. Det verkar helt enkelt vara som så att den delen av facettögat som är riktad mot mig blir svart. Ungefär som att titta på en innebandyboll. Det hela har säkerligen något med evolution och ljus att göra.

Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)
Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)

Vårtbitare har väldigt luriga ögon. Deras facetter skapar en illusion av att ha pupiller i sig. Oavsett varifrån man tittar på dem så ser det ut som att de tittar tillbaka på en, vilket iofs är helt riktigt men här syns det tydligt. Utan att utge mig för att ha gjort en doktorsuppsats i ämnet så har jag från Gråggel funnit vissa fakta. Det verkar helt enkelt vara som så att den delen av facettögat som är riktad mot mig blir svart. Ungefär som att titta på en innebandyboll. Det hela har säkerligen något med evolution och ljus att göra.

Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)
Lövvårtbitare (Leptophyes punctatissima)

Hålet som ni ser under “knäna” på frambenen var något som jag fastnade vid när jag kollade igenom fotona. Efterlite googlande så kom jag fram till att de tydligen har sina öron där. Måste vara bra att ha ett öra där om man vill tjuvlyssna lite mer diskret på något.

Vårtbitare är definitivt ett kryp jag kommer leta mer efter i år.


Fotot är taget i Janne Asps förra lägenhet 2015.

    Leave a comment

Total: