Snok (Natrix natrix)

8th May 2016

Var hälsade följare och kryp-dyrkare!
Jag har redan innan avsagt mig allt egentligt vetenskapligt kunnande om vad denna sidan handlar om. Det är en fotosida, punkt! Ändå är det inte fel att försöka komma så nära rätt namn på det man fotar. Iallafall tycker jag det. Om inte annat så är det iallafall en bra vintersyssla när det inte blir så mycket kryp-jakt.
Med detta sagt så blir dagens kryp ett av modell större, och väldigt okrypigt egentligen. Eftersom jag redan innan tummat på vad som menas med kryp så är det bara att gilla läget. Jag vill ju ha med alla djur som jag gillar så då får snoken vara ett kryp oavsett om den vill eller inte för annars så kan jag ju inte få ha med de roliga foton jag tog idag.

Snok (Natrix natrix)
Snok (Natrix natrix)

Att hitta orm har blivit en trevlig tradition på mina walkabouts i skogen. Eftersom de är såpass skygga och inte alls försöker skrämma skiten ur mig med vilje så var det extra kul att äntligen hitta en som ställer upp på ett par snabba foton.
Helt utan protester var det inte för det västes en hel del samt att en och annan svordom kastades min väg.
Och förresten så var det inte jag som hittade ormen utan K som med hjälp av superhörsel upptäckte den.

Snok (Natrix natrix)
Snok (Natrix natrix)

Snoken är alltså väldigt vanlig hos mig i Göteborg och även i resten av Europa. Den är väldigt enkel att känna igen på de gulvita fläckarna där ett kryp som inte är ett kryp borde ha sina öron. Dessa fläckar samt ögonfärgen gör dem rätt lätta att skilja från huggormen, då det ibland kan vara svårt att se sicksackmönstret på huggormens rygg. Så alltså: Inga fläckar och röda ögon med slitsade pupiller, kan göra ajaj och sjukhusbesök. Fläckar och gula ögon med runda pupiller , väser och för ett jäkla liv men är harmlös.
Förhoppningsvis kommer det snart att dyka upp en huggorm på denna sidan. Jag har sett många i skogen men inga som vill stanna och modella.
Det finns även en annan snok som enligt legenden bor i skogen här som kalla för hasselsnok, men den har jag aldrig sett… ännu.


Fotona är tagna av Janne Asp i Änggårdsbergen, Göteborg 2016.

    1 comment

  • Evalena Ingeholm
    29th May 2018
    Reply

    Bra bilder! Vågar inte stanna å fota,hehe ,träffade på en snok häromdan,tror jag iaf, hann inte några gula fläckar….Hade hunden lös så vågade inte göra annat än gestikulera åt hunden å vända helt om. Så nu har vi stenkoll där vid groddammen börjar ändå bli väldigt högt gräs på gärdet

  • Leave a comment

Total: