Tegelröd ängstrollslända (Sympetrum vulgatum)

7th October 2014

Äntligen! Jag har hela sommaren försökt att fota trollsländor utan att ens vara i närheten av att lyckas. Jag har testat att gömma mig, att stå helt still, att försöka vara snabb, smyga och muta dem med hamburgare. Allt har misslyckats. Det var inte förrän denna helgen som jag hittade ett ställe där sländorna var jätteslöa. Jag kunde till och med sätta fingret på en av dem.
Denna sländan har (uppenbarligen) fått sitt namn av den röda färgen. Honorna har dock svagare färg än hannarna, så efter lite sökande på nätet har jag konstaterat att detta är en hanne.
Den som vill se en av dessa kryp behöver inte anstänga sig mer än att befinna sig någonstans mellan skåne och norrland vid ett lugnt vattendrag utan skog precis angränsande.
Fotot är taget av Janne Asp vid Bunketorp, Lindome 2014.
Fler kryp i samma familj:

    Leave a comment

Total: