Strömstare (Cinclus cinclus)

14th March 2019
Strömstare (Cinclus cinclus)

En ny bekantskap har stiftats! 
Jag har innan bara lyckats ta ett taskigt foto på denna underliga lilla fågel så det var mycket trevligt att hitta lite fler exemplar.
Ja, jag är rätt konstig. Jag tycker det är roligt att fota nya djur av olika sorter.
Man måste liksom samla på nya arter. Någon gång ska jag börja med en lista över alla arter jag har sett. 

Tillbaka till fågeln.
Man kan ganska lätt se var de gillar att sitta för alla små klippor och stenar mitt i forsarna brukar ha generöst med fågelskit på sig.
Först såg jag ett par på håll. Det gick inte att fota från det avståndet men jag testade att smyga närmare. Det gick bättre och jag lyckades knäppa ett par kort innan fågeln såg mig och stack iväg.
Jag var rätt nöjd redan då och fortsatte vidare för att se om man kunde hitta något mer. Det var egentligen Kungsfiskare jag var ute efter men allt nytt är spännande, och man kan alltid ta bättre foton av allt gammalt man sett med. 
Väderförhållandena var inte de bästa, det var ungefär en minus och luftfuktighet på ett par hundra procent. Detta resulterade i att alla ytor var klädda i ett tunt lager is, som i sin tur resulterade i att man långsamt halkade framåt i en ryckig skita-på-sig-gång.
Efter ett tag slirade jag fram till en bro där det simmade två knipor. Ni som har minnet med er kanske kommer ihåg den sura fågeln jag postade för ett tag sen? Det är en knipa iaf. 
Jag fotade dem ett tag och så plötsligt kom en strömstare flygandes och satte sig på en sten alldeles nedanför mig. Mycket fördelaktigt!
Strömstaren är tydligen ingen lätt fågel att fota. Det skall hoppas och stirras och velas fram och tillbaka men några foton gick att använda.

Strömstaren är en av fem arter i familjen Cinclidae, där de flesta har sjukt många underarter.
I detta fallet så finns tretton olika underarter som är spridda mellan Irland och Kina.

Strömstarar gillar vatten. Det är alltså strömmande vatten som gäller. De är inte lika förtjusta i elektricitet även om namnet skulle kunna misstolkas till det.
De hittar sin föda i forsar och strömmar där de mer eller mindre springer på botten och letar larver och andra kryp att äta. 
Att ens tänka tanken att hoppa i såpass kallt vatten borde vara ett evolutionärt misstag men det verkar funka bra. 
För att avsluta med lite mer kunskap så är strömstaren Norges nationalfågel.


Fotot är taget av Janne Asp i Jonsered, Västra Götaland 2019.

Total: