Smaragdboa (Corallus caninus)

2nd May 2015
Smaragdboa (Corallus caninus)

Kära följare.
Jag tänkte ta och slänga ut en liten statusuppdatering om hur sidan fungerar.
Den lever och frodas på det sätt som bara ett par ettor och nollor kan göra. Just nu har vi nog löst problemet med gallerierna. Jag har gjort ett par testkörningar och allt verkar vara till belåtenhet. Ni kanske har märkt att det är lite ont om foton i de gamla posterna men de kommer att komma tillbaka inom kort. Det är tyvärr ett manuellt arbete att lägga in dem igen.
Eftersom jag skriver ett inlägg så måste det ju även avhandlas ett kryp, såna är reglerna!
Idag tänkte jag bjuda på ett exotiskt sådant. Vi har ju redan kommit överens om att reptiler och amfibier är kryp, så där har vi inga problem. Jag skulle nog vilja sträcka mig så långt som att säga att allt som har ben som avviker från siffran två är välkommet på denna sidan, men jag har inte riktigt tänkt igenom det…

Smaragdboa (Corallus caninus)
Smaragdboa (Corallus caninus)

En orm som, om den inte ligger i topp bland mina favoritkryp rent visuellt, ligger väldigt högt upp på listan. Vanligtvis så är jag lite skeptisk mot att visa foton på djur i fångenskap, inte av etiska skäl men det känns inte helt äkta. Dock så har jag inga problem med att visa dessa foton då detta djuret är så vackert.
Smaragdboan är en ogiftig, trädlevande orm som nattetid fångar sina byten.
Ogiftig tänkte ni. Jag skulle inte rekommendera att gosa med den ändå för denna orm har längst tänder i förhållande till sin storlek av alla ogiftiga ormar.

Smaragdboa (Corallus caninus)
Smaragdboa (Corallus caninus)

Herr von Linné tyckte tydligen att denna orms huvud påminde om en hunds, därav det latinska namnet caninus. Det kanske stämmer, med lite fantasi så kan man nog komma på en grön attackpudel från Svegs regnskogar. Det som är desto mer intressant tycker jag, är de små håligheterna på överläppen. De är inte ett dåligt försök att odla en mustasch utan dessa hjälper ormen att känna av värmestrålning från andra djur. Ni som sett Rovdjuret vet vad jag menar.
Det är ytterst tveksamt om vi kommer att få in fler exemplar av denna familjer här på Krypbloggen men man kan ju alltid hoppas!


Fotot är taget av Janne Asp på Skansen-Akvariet 2015.

    Leave a comment

Total: