Rostvit kungsfiskare (Corythornis madagascariensis)

26th November 2018
Rostvit kungsfiskare (Corythornis madagascariensis)

God dag!
Nu är det dags att få in lite fjäderkryp på denna sidan. Jag har spenderat mycket tid ute för att fota fåglar den senaste tiden.
Det har blivit ett trevligt komplement till det vanliga krypfotandet eftersom våra inhemska kryp har en tendens att gå och dö när det blir kallt ute.
Jag har lagt en hel del tid på att försöka hitta vår inhemska kungsfiskare men det har varit väldigt svårt att få syn på den. 
Så i ren desperation så postar jag istället en afrikansk kompis till den. 

Rostvit kungsfiskare (Corythornis madagascariensis) 
Rostvit kungsfiskare heter den på svenska.
Madagascar pygmy-kingfisher heter den där jag fotade den, eller iallafall på engelska.
Det borde vara underarten madagascarensis baserat på var den fotades men det låter jag vara osagt.
Oavsett underart så fotades den på nordvästra Madagaskar, i en nationalpark som heter Masoala. Ett namn som är förvånansvärt lätt att uttala om man jämföra med andra namn där. En befolkningstäthet på 10 per kvadratkilometer gör att man är tämligen ostörd när man vandrar runt i skogen. 
Denna nationalpark är dessutom speciell i och med att den sträcker sig ner till havet. Sandstrand/regnskog, sandstrand/regnskog. Ett riktigt paradis, där jag gärna skulle spendera mycket mer tid!

En rolig iakttagelse är att detta är ett av de få djur som faktiskt ser tråkigare ut på sydligare breddgrader. Vår version är ju blå och ståtlig medan denna fågel har en täckning som mer påminner om använt toapapper. Typiskt min vanliga tur när man hittar något exotiskt.

Vi fann detta exemplar på en nattvandring där den satt på en gren i huvudhöjd och slumrade. Det var inga som helst problem att trycka upp en kamera i ansiktet på den och blåsa av ett par blixtar.
Men så fort man nuddade grenen så flydde den omgående. Det var trevligt att få ett kort på den eftersom detta var en fågel som det pratades mycket om men man sällan såg där.


Fotot är taget av Janne Asp i Masoala nationalpark, Madagaskar 2017.
Fler fåglar i samma familj:

 

Total: