Röd skogsmyra (Formica rufa)

9th May 2015

Idag så tänkte jag att det får bli en myr-special.
Myrorna är ju relativt tidiga med sitt uppvaknande så det har mest blivit till att fota såna hittills i år.
En sak som står på schemat i år är att undersöka huruvida myrorna föredrar att bygga sina stackar på en viss sida av ett träd.


Detta fotot är taget hemma på köksbordet. Börjar så smått få ordning på inställningar och ljussättning på hemmastudion nu.
Utrustning såsom ikea-lampor, brämhultsflaskor, sminkspeglar och en rejäl skärbräda ingår nu permanent i setup:en. 92 foton staplade på varandra och efterfest i Photoshop ingick i skapandet av detta foto.

formica_rufa-20150412.jpgSom synes så är det lite sura när de vaknar, och då vill de gärna bitas. Nu har jag ju gjort ett par inlägg om just dessa myror och det börjar bli lite svårt att skramla fram relevanta fakta om dem, det är ju faktiskt så att ni måste lära er något med.
Nu har jag hittar något bra här: Enligt folklig och äldre medicin kunde man svälja levande myror mot till exempel frossa. Jag utmanar alla läsare att prova detta för att undersöka om det funkar.
Det är väl lite som att bota huvudvärk genom att slå sig på tummen med en hammare, ser man bara till att det gör ondare någon annanstans så är ju det första problemet löst.

Detta fotot är faktiskt inte från i år men jag tyckte att det passade rätt bra ihop med de andra fotona. Även här är det en som är på hugget.
formica_rufa-20140913.jpgJag tog den här bilden ute i skogen vid svartedalen utanför Göteborg förra året. Om jag inte minns helt fel så lurade det här jäklen mig rätt ordentligt. Medans hen uppehöll mig så passade ett gäng på att krypa in i mina skor för att senare ställa till smärtsamt förtret där.
Det som gör den lite extra rolig är att det är det första fotot som jag tog med mitt, då, nya objektiv. Roligt för mig iallafall, orelevant för de flesta andra.


Fotona är tagna av Janne Asp i ordningen hemma, Änggårdsbergen samt Svartedalen, Göteborg 2014-2015.

Fler kryp i samma familj:

Total: