Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)

14th July 2015
Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)

Idag tror jag att vi slog rekord i jobbigt familjenamn. Jag skapade en mapp för familjen Coenagrionidae. Smaka på det, Coenagrionidae…
Säg det sen snabbt tre gånger, Coenagrionidae, Coenagrionidae, Coenagrionidae.
Farbror Linné eller vem det nu var som instiftade det måste ha afterworkat ordentligt när detta lät som ett bra namn.

Vår ende trogna läsare blev ju utlovad en utflykt där det skulle jagas långhorningar. Tyvärr så verkar det som att långhorningarna i Göteborg endast befinner sig på ställen där de inte skall finnas så tyvärr blev det inga såna även denna gång.
Till min egen stora glädje så hittade jag en hel massa olika sländor istället. Jag vet inte om jag skrivit det innan men sländor är verkligen guld för mig. De ligger verkligen på toppen på min lista när det kommer till kryp som jag tycker om att titta på.
Likt många andra kryp som ligger högt upp på listan så är det riktigt jäkla jobbigt att komma nära dem, och när man har kommit nära dem så kan man ge sig fan på att de inte behagar sitta kvar speciellt länge heller.

Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)
Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)

Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)
Röd flickslända (Pyrrhosoma nymphula)

Jag är ju en sån där person som uppskattar att titta på lökiga superhjältefilmer där ett tvåsidigt manus kompenseras med en stor mängd action och datoreffekter. Jag kunde ju inte undvika att notera att de snott idén till lackningen av Iron man från just denna slända. Rött och guld.
När jag kom hem och redigerade fotona så började jag bläddra lite i krypböckerna för att identifiera detta krypet. Efter att inte ha hittat något som var speciellt likt så tänkte jag att google kanske kunde vara till större hjälp. Jag tyckte att det såg ut som en flickslända, å jag knappade in det + röd. Detta visade sig vara helt dunderkorrekt. Ibland har man tur.


Fotona är tagna av Janne Asp i Änggården, Göteborg 2015.

    Leave a comment

Total: