Rhododendronstrit (Graphocephala fennahi)

15th October 2014


Detta lilla kryp är rätt kul att titta på. De hoppar runt som små löss överallt och är relativt lättsrämda. I förhållande till sin egen storlek så hoppar de riktigt långt men i förhållande till mig så kommer de inte undan.
Jag har redan innan skrivit att jag tycker att detta små djur liknar en korsning mellan en gräshoppa och en fisk och det står jag fast vid. Det jag inte har skrivit innan är att de har riktigt fina färger.

Här ovan ser ni två stritar som håller på med någon kufisk aktivitet. Gnugga stjärt tror jag det kallas och är en rituell del av deras vardag.

På engelska så kallas stritarna för Leaf-hoppers. Ett mycket passande namn tycker jag. Många kryp har mycket mer talande namn på engelska, något som jag gillar. Det finns dock bra exempel på svenska namn med, t.ex. gräshoppa, men vad tänker man på när någon säger strit? Jaha, en sån…
Som jag skrivit innan så kommer arten ursprungligen från nordamerika men finns numera i större delen av europa.  Krypet lever på Rhododendronbuskens sav, passande nog eftersom den heter det den heter.


Fotona är tagna av Janne Asp på Kvibergs kryrkogård, Göteborg 2014.
Övriga kryp i samma familj:

    Leave a comment

Total: