Myrtrollslända (Leucorrhinia dubia)

1st November 2015

Kalendern visar söndag. Kalopsen står och kokar på spisen. Varmt kaffe finns i muggen. Det är höst och man får tända ljus. 
Vad passar då bättre än att skriva ett inlägg på Krypbloggen? Typ inget!

Idag ska jag vara lite subjektiv när det gäller krypet. Jag gillar verkligen trollsländor. Man skulle kunna säga att jag gillar dem lika mycket som de inte gillar mig. Makalöst jobbiga kryp som verkligen inte gillar att bli fotade.
Denna sommaren har det gått åt mycket tid till att lära känna den nya utrustningen så antalet “bra” foton har inte blivit så stor, men även en hel del tid har gått till sländjakt.
Jag har lärt mig att man definitivt inte skall stå upp när man jagar dem. Man måste krypa in under radarn för att komma dem nära. Krypa går alldeles utmärkt om man vill komma dem nära, och det funkar även finfint om man vill framstå som en udda person som man gärna tar en omväg runt.
Hur som helst så har jag sen jag flyttade, ungefär för ett år sen, hittat väldigt trevliga platser nära inpå där det finns väldigt mycket sländor.

Vad menar jag då med subjektiv? Ja, helt enkelt att jag får välja precis vad jag känner för.
Dagens foto hör inte till de bästa jag tagit och är heller inte det senaste tagna. Ofta när jag laddar upp foton här så blir det just vad jag känner för och i många fall så sker uppladdningen för att bredda utbudet. Nu vart det ju som så att det inte finns så många sländor på denna sidan så då får det bli en till för att jämna ut kryp-balansen.


Till slut så kom vi till stället där det fick vara men ett foto och inte bara en massa pladder.
Myrtrollsländan har inget med myror att göra utan med myrar. Antagligen så trivs den väl bäst där även om det inte var där jag hittade den.
Den finns över hela Europa ändå bort till Asien, förutom på Öland och Gotland. Ibland är informationen man hittar på nätet bra konstigt skriven.
Den hör till familjen segeltrollsländor och ett annat namn för den är mindre kärrtrollslända.

Idag har jag bytt fonten på sidan igen. Denna gången försökte jag välja en läsbar. Vi får se om den passerar Petters kvalitetskontroll 🙂

Fotot är taget av Janne Asp i Änggårdsbergen, Göteborg 2015.

Fler kryp i samma familj:

    1 comment

  • 1140
    2nd November 2015
    Reply

    haha 🙂 den här fonten funkar mycket bättre då den inte längre känns som om den var uppbyggd av små kryp som kryper runt.

  • Leave a comment

Total: