Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)

17th January 2019
Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)

“Nu är det kört” tänkte jag!
Efter att ha slitit med diverse olika plugins så har ju sidan funkat rätt bra. Att någonting inte står rätt till i det digitala maskineriet har historiskt sett varit den största orsaken till att jag tagit långa pauser från att uppdatera sidan. Att sitta timme in och timme och bara fundera på vad fan det inte är som funkar är rätt frustrerande. För- och nackdelen med att ha en sida på wordpress är att det finns en uppsjö med tredje hands-plugins som kan göra sidan helt fantastisk, eller fungera som en skiftnyckel i röven på en olympiasimmare. Eftersom det är upp till användaren själv (i detta fallet jag) att installera och ställa in allt (iallafall tillåta tillägget göra det själv) så är det även användarens (återigen jag) fel när saker skiter sig. 
I dagens fall så var det inte så, för i dagens fall så stod wordpress självt för årets fadäs. De har slagit sig på bröstet och skrutit om hur bra deras nya editor, Gutenberg, är. Efter att ha blivit sågad i ett par beta-rundor så beslutatdes att editorn skulle blir standard här. Något som, om det inte hade gått att undvika, garanterat skulle slagit spiken i kistan för Krypbloggen för gott. Allt slutade funka. Mitt galleri-tillägg saknade helt stöd för att användas. Då pratar vi om en plugin som har över 900000 aktiva installationer. Aktiva! Hur som helt så kommer 2019 års fredspris gå till den personen som gjorde den plugin som helt deaktivireade Gutenberg och tog tillbaka den gamla editorn. Gutenberg kommer hädanefter att refereras till som Hindenburg!
Idag ska det iallafall handla om ormar. Mer exakt Sanzinia madagascariensis.

Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)
Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)

Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)
Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)

Detta var en riktig höjdare att få se. Vi hade några djur på intresselistan redan innan vi åkte och detta var ett av dem. I ett tidigt skede av resan så pratade vi med en guide om ifall det var möjligt att se ormen vid denna tidpunkten. Det var det inte. Jag kommer inte ihåg riktigt men jag tror det kan ha varit dess viloperiod eller liknande.
Första gången vi såg den så låg en orm nere i ett dike byggt av något som liknade kullersten. Man såg inte så mycket alls, mest några fjäll och ett trött öga. Men fortfarande så var det riktigt häftigt att ha sett en. Dock var det lite surt att det inte blev någon möjlighet till foto.
Nästa dag så åkte vi till ett reservat som låg i samma område som vi var på dagen innan. Vi hälsade på vår guide och han sa att vi kunde vänta utanför medan han gick in för att lösa inträde i parken. Och ja förresten, ni kan ju gå bort och kolla på ormen!
Tjugo meter bort i gräset låg en boa och väntade på att morgonsolen skulle värma upp den. Den låg lite dumt med huvudet halvdolt men med lite vidvinkel på så gick det ändå att fota den.

Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)
Malagasy tree boa (Sanzinia madagascariensis)

Sista ormen vi fick se var i Masoala när vi var ute på en nattvandring. Det var inget planerat men när vi var på väg tillbaka så genade vi förbi ett ställe med några turisthyddor. Där stod ett planterat träd av någon sort som påminner lite om ett äppelträd till både form och storlek. I detta träd ringlade en orm runt och letade efter mat. Efter att ha sett en hel del fåglar sovande på grenar helt nonchalant så förstår man att detta var ett bra sätt att leta efter ett skrovmål. Det gick rätt bra att fota lite men efter ett par blixtar så blev ormen purken och ringlade uppåt. Efter lite väntan så kom den ner igen och då lyckades jag klippa ett par sjyssta foton utan en massa grenar i vägen.


Fotona är tagna på Madagaskar av Janne Asp 2018.

Total: