Lövträdlöpare (Rhagium mordax)

10th July 2015
Lövträdlöpare (Rhagium mordax)

Ny och bättre utrustning brukar ju oftast resultera i bättre slutresultat. I mitt fall så har det resulterat i en jäkla massa meckande med inställningar för att få till saker och ting.
Nu har det dock börjat ordna sig så det är dags att börja uppdatera här igen.

Jag fick en mycket trevlig bok för ett tag på min födelsedag för ett tag sen.
Det var boken om långhorningar i serien Nationalnyckeln. En stor tjockis med väldig mycket fakta som är helt ovärderlig för mig när det kommer till identifierande av kryp.

rhagium_mordax-20150518_1Om man får vara partisk, och det får jag för det är min sida (och Tommys), så skulle jag vilja påstå att långhorningarna hör till det finaste som finns i skalbaggsväg i Sverige. Bortsett från ekoxar då, men de vill ju aldrig visa sig. Jag börjar tro att de bör sorteras in i samma fack som älvor och skogsrån (plural av skogsrå, inte den kriminella sorten).
Det har i år hittas fler olika långhorningar men tyvärr så har det på grund av tidigare nämnda teknikproblem inte riktigt blivit den kvalité på bilderna som jag vill ha. Men nu vet jag vart jag ska leta så det kommer garanterat fler!

rhagium_mordax-20150509_2

Man ser ju inte detta här men av uppenbara skäl så kallas de för långhorningar på grund av de extremt långa antennerna.
Den längsta baggen som hittats var 17 cm och då är inte antennerna medräknade, dock inte i Sverige utan i Sydamerika.

Fotona är tagna av Janne Asp i Änggårdsbergen, Göteborg 2015.

 

Ny och bättre utrustning brukar ju oftast resultera i bättre slutresultat. I mitt fall så har det resulterat i en jäkla massa meckande med inställningar för att få till saker och ting.
Nu har det dock börjat ordna sig så det är dags att börja uppdatera här igen.

Jag fick en mycket trevlig bok för ett tag på min födelsedag för ett tag sen.
Det var boken om långhorningar i serien Nationalnyckeln. En stor tjockis med väldig mycket fakta som är helt ovärderlig för mig när det kommer till identifierande av kryp.

Lövträdlöpare (Rhagium mordax)
Lövträdlöpare (Rhagium mordax)
Lövträdlöpare (Rhagium mordax)
Lövträdlöpare (Rhagium mordax)

Om man får vara partisk, och det får jag för det är min sida (och Tommys), så skulle jag vilja påstå att långhorningarna hör till det finaste som finns i skalbaggsväg i Sverige. Bortsett från ekoxar då, men de vill ju aldrig visa sig. Jag börjar tro att de bör sorteras in i samma fack som älvor och skogsrån (plural av skogsrå, inte den kriminella sorten).
Det har i år hittas fler olika långhorningar men tyvärr så har det på grund av tidigare nämnda teknikproblem inte riktigt blivit den kvalité på bilderna som jag vill ha. Men nu vet jag vart jag ska leta så det kommer garanterat fler!

Man ser ju inte detta här men av uppenbara skäl så kallas de för långhorningar på grund av de extremt långa antennerna.
Den längsta baggen som hittats var 17 cm och då är inte antennerna medräknade, dock inte i Sverige utan i Sydamerika.

Lövträdlöpare (Rhagium mordax)
Lövträdlöpare (Rhagium mordax)

Fotona är tagna av Janne Asp i Änggårdsbergen, Göteborg 2015.

  2 Comments

 • Robert
  10th July 2015
  Reply

  Ah. Jag får liksom aldrig tummen ur, för att verkligen gå ut och leta långhorningar. Dras mest bara med de där vardagliga brunsvarta varianterna som dräller överallt. Bra då att jag får ta del av några tjusiga sådana på den här sidan. Förväntar mig fler 🙂

  • Janne Asp
   11th July 2015
   Reply

   Jag förväntar mig fler med!
   De är fortfarande väldigt bra på att gömma sig dock 🙂

 • Leave a comment

Total: