Fåglar (Aves)

Kungsfiskare (Alcedo atthis)

  • 25th April 2019

Hej och goddag mina vännerrrrrr!
Det var ett tag sen det blev nåt här nu igen. Detta beror på att jag haft mycket bättre saker för mig, t. ex. att vara ute och fota.
Vissa djur är lätta att hitta medan andra är desto svårare att lokalisera. Dagens djur har varit riktigt surt att få tag på.

Detta är ett av de djur som har legat i toppen på min most wanted lista rätt länge. Det kan låta konstigt eftersom fotona är tagna bara ett par mil från dörren hemma men det är en riktigt häftig fågel. Nu har jag två arter i samlingen och förhoppningsvis kommer det fler senare i år.
Listan är egentligen inte baserad på hur svåra djuren är att hitta, utan mer på hur mycket jag gillar dem. Listan uppdateras dessutom beroende på hur mycket man reser och vad som finns där.
Ett par exempel på avbockade djur är giraffviveln, steglitsen och galenödlorna.
Några som fortfarande är kvar är typ alla kungsfiskare, lunnefågel, havsleguan och alla bönsyrsor som kan hittas. Någon gång skulle jag dessutom vilja börja bocka av alla saker som bor under ytan i sjöar och hav.

Kungsfiskare (Alcedo atthis)Problemet med denna var att den inte gick att hitta. I och med att den är rödlistad så är det mycket hysch-hysch om var den finns.
Även om man frågar så är det sällan man får något vettigt svar.
Däremot så märkte jag att om man är på plats, iklädd frilufsarekläder och bärandes på en kamera i storleken av ett mindre raketgevär så är det desto gemytligare stämning.

Jag hade kollat på nätet var den borde befinna sig men området är stort så det var inte helt lätt att leta sig fram. Fördelen med detta är att man fick sjyssta foton på andra fåglar.
Någon gång slog det mig att eftersom detta är en eftertraktad fågel så är det ju ingen ide att leta efter den, utan det är bättre att leta efter de som letar efter den.
Jag hittade ett par som satt och smög med kikare i en flodkrök. Frågade på ett sånt där bra sätt som en insatt person hade frågat om de hade sett någon kungsfiskare ännu och de hade de. De pekade ut några ställen där de sett den och när de gått så snodde jag platsen.
En frusen röv senare så hade det inte dykt upp någon men ska den som ger sig. Ett senare tillfälle på samma plats så dröjde det inte länge innan det flög förbi en. Ännu senare så landade en i ett träd på andra sidan ån.
Gubblångt avstånd med massa grenar i vägen men det blev ett foto på en suddig blå-orange boll.
Nästa gång fick man tipset att flytta lite på sig till ett annat ställe och då hittade jag stället där de hade sitt bo.
När man väl hittat det var det bara att rigga upp stativet och sätta sig till ro. Där var det inga problem alls att se dem.
Den största utmaning var att få en plats i rätt vinkel i och med att det var mycket folk där.

Kungsfiskare (Alcedo atthis)En annan rolig sak med denna fågel är att den faktiskt förekommer i mytologi och folktro.
Detta har jag läst mig till just nu och är inget jag visste innan. Jag bara säger det så ni inte tror att jag vill skryta med svår allmänbildning.
Kort sammanfattat, och rakt av stulet från Wikipedia, kan man läsa följande: Den grekiska sägnen om den sköna Alkyone, dotter till Aiolos, förtäljer hur Alkyone liknade sig och sin make, konung Keyx av Tracien, vid Zeus och Hera och för detta straffades de och förvandlades till kungsfiskare. Ni hänger med va, Alkyone, Alcedo, Alcedinidae.
Jag kan inte låta bli att undra vem den där Aiolos är, kallsåsens gud kanske?
Nähä, Aiolos II var son till Poseidon och Arne. Om det är Weisse eller Hegerfors gick inte att läsa ut.

Tror det räcker med historieförvanskning nu…


Fotot är taget av Janne Asp i Jonsered 2019.
Fler fåglar i samma familj: