Kungsfiskare (Alcedo atthis)

25th April 2019

Hej och goddag mina vännerrrrrr!
Det var ett tag sen det blev nåt här nu igen. Detta beror på att jag haft mycket bättre saker för mig, t. ex. att vara ute och fota.
Vissa djur är lätta att hitta medan andra är desto svårare att lokalisera. Dagens djur har varit riktigt surt att få tag på.

Kungsfiskare (Alcedo atthis)

Detta är ett av de djur som har legat i toppen på min most wanted lista rätt länge. Det kan låta konstigt eftersom fotona är tagna bara ett par mil från dörren hemma men det är en riktigt häftig fågel. Nu har jag två arter i samlingen och förhoppningsvis kommer det fler senare i år.
Listan är egentligen inte baserad på hur svåra djuren är att hitta, utan mer på hur mycket jag gillar dem. Listan uppdateras dessutom beroende på hur mycket man reser och vad som finns där.

Ett par exempel på avbockade djur är giraffviveln, steglitsen och galenödlorna.
Några som fortfarande är kvar är typ alla kungsfiskare, lunnefågel, havsleguan och alla bönsyrsor som kan hittas. Någon gång skulle jag dessutom vilja börja bocka av alla saker som bor under ytan i sjöar och hav.

Kungsfiskare (Alcedo atthis)
Kungsfiskare (Alcedo atthis)

En annan rolig sak med denna fågel är att den faktiskt förekommer i mytologi och folktro.
Detta har jag läst mig till just nu och är inget jag visste innan. Jag bara säger det så ni inte tror att jag vill skryta med svår allmänbildning.
Kort sammanfattat, och rakt av stulet från Wikipedia, kan man läsa följande: Den grekiska sägnen om den sköna Alkyone, dotter till Aiolos, förtäljer hur Alkyone liknade sig och sin make, konung Keyx av Tracien, vid Zeus och Hera och för detta straffades de och förvandlades till kungsfiskare. Ni hänger med va, Alkyone, Alcedo, Alcedinidae.
Jag kan inte låta bli att undra vem den där Aiolos är, kallsåsens gud kanske?
Nähä, Aiolos II var son till Poseidon och Arne. Om det är Weisse eller Hegerfors gick inte att läsa ut.
Tror det räcker med historieförvanskning nu…


Fotona är tagna av Janne Asp i Jonsered 2019.

Total: