Havssula (Morus bassanus)

1st December 2018
Havssula (Morus bassanus)
Havssula (Morus bassanus)
Havssula (Morus bassanus)

Tjena alla monsterdiggare!
Jag fyller på med lite mer fåglar nu när jag kommit igång. Det ser lite löjligt ut med bara en i galleriet.
Denna dags fjäderkryp kommer från en resa jag och K gjorde till Island.
Vi åkte ut med en båt, typ fiskebåt, och skulle på valsafari.
Redan innan vi gick med på detta så ringde varningsklockorna eftersom vi redan har varit på valsafari. På ett mycket varmare ställe. Med en trevligare båt. Med bättre väder. Med tillgång till öl och vin.
Det första vi fick göra var att ta på oss ett par rejäla tjockisdräkter för att ens kunna härda ut mot kylan. Tänk samma dresscode som de där krabbfiskarna på någon kanal på tv kör med. Det var ungefär 1 plus ute och regnade, haglade och solade om vart annat. Faktum är att jag trodde att det var kört med kamerautrustningen för den borde ha mer vatten på insidan än havet på utsidan.
Vissa kräktes, andra inte. Vi fick ju trots allt se några valar med men det enda fotobeviset jag har på det är en fena över vattnet. 

Havssula (Morus bassanus)
Havssula (Morus bassanus)

Det tog inte lång stund efter att vi lämnat hamnen tills det dök upp en massa fåglar.
Något säger mig att de fått för sig att vi hade en massa mat som vi väldigt gärna ville slänga i havet så att de skulle få sig ett skrovmål. Om man bortser från förut nämnda kräkare så blev det inte så mycket mat.
Det var väldigt tacksamt att ha en massa fåglar cirklande runt båten, mycket bra fototräning. Det var till och med ännu trevligare att ha ett tak över huvudet så man slapp få en massa måsbaj på sig.

Dagens lärdom får väl bli att havssulorna övervintrar ute till havs söderöver i Atlanten.
Tydligen så häckar de enbart i Norge av de skandinaviska länderna, men då vet jag faktiskt inte om Island räknas dit. Hade det stått Norden så hade jag förstått bättre. Fin fågel är det iallafall. Jag gillar verkligen den blåa näbben och de mörka linjerna i ansiktet.

Havssula (Morus bassanus)
Havssula (Morus bassanus)

Fotot är taget av Janne Asp utanför Islands västra kust 2018.

Total: