Grön bärfis (palomena prasina)

21st June 2015

Dags för lite mer bärfisar. Det börjar lite väldigt vanligt med såna på denna sidan nu men både jag och Tommy gillar ju dem så vad ska man göra?
Den här fick sitta i en ytterst onaturlig miljö och posera, nämligen i mitt olivträd på balkongen. Den verkade inte tycka att det var speciellt onormalt men nu verkar det som att den har gett sig iväg till slut.

Grön bärfis (Palomena prasina)
Grön bärfis (Palomena prasina)
Grön bärfis (Palomena prasina)
Grön bärfis (Palomena prasina)

En kul detalj som jag lärt mig sen sist är att de små krypen tydligen har fyra ögon. Två stora och två mindre lite högre upp på huvudet. Skitbra att ha om man skulle vara liten och grön och passa som fågelmat. En annan liten egenskap som de har är att de byter färg ungefär i samma takt som löven. Nu är den grön och fin precis som dess namn antyder men till hösten så kommer den att bli brunare och passa bättre ihop med vissna löv. Tyvärr byter den inte namn då så en viss förvirring uppstår varje år när alla gröna bärfisar blir bruna bärfisar utan att anmäla det till skatteverket.

Grön bärfis (Palomena prasina)
Grön bärfis (Palomena prasina)

På denna bilden ser man (nästan) sugsnabeln. Den finns där det ser ut som att det sitter en sned mun. (Ibland måste jag säga att jag är ett geni på att beskriva saker…) Hursomhelst så använder den snabeln, som nästan syns, till att suga saft från växter och bär.


Fotona är tagna hemma hos Janne Asp i Guldheden, Göteborg 2015.

    Leave a comment

Total: