Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)

11th September 2015
Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)
Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)
Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)

Detta kan nog bara det läskigaste krypet hittills!
Jag gick förbi ett träd. Tittade en gång, gick vidare. Backade och tittade en gång till, ryckte på axlarna och gick vidare. Backade en gång till och tittade närmare. Där var det ju något som satt på ett löv! Böset, som vi säger här i Göteborg, visade sig inte vara ett bös utan denna lilla buckliga larv.

Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)
Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)

Det som gjorde den så läskig är det som jag skulle kalla för svansen, eller svansarna. Jag antar att jag när jag kallar det för svans/svansar påkallar alla entomologers samlade vrede, men just nu har jag ingen aning om vad det heter. När jag knäppte av ett par snabba kort så började den vifta med svansarna på ett sånt där otäckt sätt som på ett universellt språk betyder “Stick fort som fan annars äter jag din lever till frukost”. Att svansarna växte sig nästan dubbelt så långa gjorde inte heller saken bättre.

För er som undrade vad sackosäcken som den sitter på är för något så är det inte en del av det naturliga flödet som sker när man intar föda utan tydligen en parasitstekel som krupit ur larven och kokongat sig. När jag fick reda på det så tyckte jag att det faktiskt var helt ok att larven var på taskigt humör.
Jag har dessvärre inte ännu tagit några foton på den fullvuxna fjärilen men den kan enkelt beskrivas ungefär som en raggsocka med ben.

Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)
Gråvit gaffelsvans (Furcula bifida)

Fotot är taget av Janne Asp vid vattentornet i Guldheden, Göteborg 2015.

  7 Comments

 • Robert
  12th September 2015
  Reply

  Fint med stekeln! Har du koll på vilket släkte det är? Intressant att larven inte dödats och och av den anledningen uppstår ett antal frågor hos en obildad stekelnörd.

  Varför? Har stekeln någon slags nytta av att inte döda larven?
  Har larven någon chans att själv förpuppa sig och bli “vuxen”?
  Svaret på det senare misstänker jag är nej.

  • Janne Asp
   12th September 2015
   Reply

   Så här långt kom jag aldrig i tankarna 🙂
   Vad jag fick förklarat för mig i insektsgruppen var att stekeln börjat sin färd inne i larven, krupit ut och att larven är döende nu. Tycker det är konstigt att stekeln inte stannat kvar inuti larven där maten finns.
   Jag ska kila förbi trädet idag och se om någon av dem är kvar, och se om de utvecklat sig. Eftersom de satt på aspblad så borde de ju vara väl förankrade.

   • Robert
    12th September 2015
    Reply

    Döende är säkert helt korrekt. Men det känns som om det inte är en slump att den fortfarande lever.

    • Janne Asp
     12th September 2015
     Reply

     Var uppe och kikade till den nu, det är säkert en vecka sen förra fotona togs och den var fortfarande lika pigg. Det vill säga att den försökte vifta bort mig med spröten.
     Kan det vara som så att larven är tänkt som mat när stekeln kläcks kanske?

     • Robert
      12th September 2015

      Det tror jag inte. Parasitoida steklar (ur alla familjer) är mig veterligen alla “vegetarianer” (nektar o.dyl.) som vuxna. Men jag kan ha fel.

     • Janne Asp
      12th September 2015

      Det har du nog rätt i, har för mig att jag läst det någonstans med.
      Nåväl, nu är gärningsmannen känd och under bevakning 🙂

     • Robert
      12th September 2015

      Bra! 🙂

 • Leave a comment

Total: