Kameleont-special #1

18th August 2018
Malagasy giant chameleon (Furcifer oustaleti)

Nu är det jäklarimig ödeldax!
Jag tänkte köra en kameleont-special här nu. Det blev en del foton på resan till Madagaskar förra året så det kommer ta hundra år om jag ska lägga upp alla ett och ett.
Malagasy giant chameleon (Furcifer oustaleti )Försten ut blir det en stilig pjäs som går under namnet Malagasy giant chameleon (Furcifer oustaleti).
Det borde ju att gå och få till det på svenska med tycker jag. Typ, Madagaskisk jättekameleont? Madagaskiansk? Madagaskierisk? Mada….. Nåja, vi nöjer oss med det engelska namnet.
Detta är nog den första kameleonten jag sett i det vilda. Vi hade stannat med bilen ungefär mitt i ingenstans för att kolla lite på en skog som hade bränts ner. Efter ett tag kom guidechaufören Teanna gåendes med denna på en pinne. Det var inte jätteintresserad av att posera men det blev ett par foton iallafall. Jag har absolut ingen aning om var detta kan ha varit. 

Malagasy giant chameleon (Furcifer oustaleti )För övrigt så är den inte jättestor heller. På fotot till vänster kan ni se hur stor den är i jämförelse med en krypbloggsförfattare. Notera även hur bra jag smälter in med mitt ultrafräsiga militärlinne!! Blek, vit och tatuerad med ett hårmode som skulle göra Jesus avundsjuk. Jag skulle vilja påstå att det inte är så många på Madagaskar som ser ut så. Iallafall inte om man dömer av lokalbefolkningens reaktioner. Efter ett tag tyckte jag att det var en bra ide att ta på min gröna skjorta, sunkskjortan, när man skulle lämna bilen. Sunkskjortan heter den förresten på grund av att den oftast tvättades genom att jag hade på den i duschen. Och det var inte så ofta det hände.

Dags för nästa spexare, den cigarrformade böcklingkameleonten, eller Thiel’s pygmy chameleon (Brookesia thieli) som engelsmannen säger. Engelsmannen säger även Domergue’s Leaf Chameleon och jag har tyvärr inte kommit fram till vilket som bör användas. Svensken säger inget alls om denna så jag var tvungen att döpa den. Detta är en ytterst liten krabat som kan bli upp till 1200 meter läste jag på Wikipedia. När jag läste det en gång till så såg jag att den kunde leva på upp till 1200 meters höjd…
Thiel's pygmy chameleon (Brookesia thieli)
När jag först fick syn på den så trodde jag att det var ett löv. När jag kollade igen så såg det ut som en murken pinne. Vid tredje kollen så såg jag att pinnen hade ett öga och rörde sig ytterst långsamt och ryckigt. Kameleonter gör så när de går. Rör sig i en ryckig framochtillbaka-gång för att det ska se ut som att de hör ihop med grenarna de sitter på. Ett stabilt berg rör sig inte på samma sätt så då kan det vara lite dumt att ful-gå på detta sättet. Men tur för mig som hittade den.
För att återgå till storleken så är den nog runt en 6-7 cm.
Detta fotot är taget vid ett vattenfall i Ranomafana som är en nationalpark i sydöstra Madagaskar.

Nästa ödla till rakning blir Parson’s chameleon (Calumma parsonii ssp. cristifer).
Parson's Chameleon (Calumma parsonii)Det som är det mest speciella med denna ödla är att den är den största kameleonten om man räknar till vikten. Räknar man till längden så vinner Furcifer oustaleti som finns överst i detta inlägg.
Utseendemässigt så ser denna kameleonten mer ut som att den är byggd för att bråka med saker.
När jag läste om den så såg jag att den till och med kan äta små fåglar om tillfälle ges. Kommer att tänka på den gamla hundannonsen nu “Äter allt, glad i barn” nu. 
Parson's Chameleon (Calumma parsonii cristifer)Jag har försökt att hitta lite information om den underart som detta är, Cristifer, men jag har tyvärr inte hittat något vettigt att skriva. Får återkomma om det.
Detta var en av de vresigare ödlorna. Den ville inte vara med på något sätt så det fick bli ett par snabba foton och sen ajöss in i buskaget.
Denna ödlan fotade jag i uhm… bra fråga… måste kolla.. … … Ja, vi hade åkt förbi stället där Per köpte frukt… Ja, just det. I en park som heter V.O.I.M.M.A. som ägs och sköts av lokalbefolkningen. Den är belägen i västra delen av ön.

Nu kommer vi till den jag gillar bäst; Juvelkameleont (Furcifer lateralis).

Carpet Chameleon (Furcifer lateralis)
Det kan vara för att den faktiskt har ett svenskt artnamn men jag tror att det är för att jag verkligen gillar den gröna färgen. Det sköna gubbhänget under hakan är inte dumt heller.
En annan sak som är riktigt häftigt med kameleonter här hur deras fötter ser ut, och det ser man mycket bra på fotot ovan. Som en gripklo som enbart är gjort för att greppa pinnar med.
Carpet Chameleon (Furcifer lateralis)Jag hittade en jättetråkigt text om att det finns två underarter men mer än så vill jag inte citera här. Det är fantastiskt nog att några av er har kommit så här långt i texten ändå.
Texten förtäljer dock att den tydligen ska bara blyg av sig, det märktes inte alls.

Nu när jag har kommit till slutet på detta inlägget så inser jag att det finns en hel del andra foton på kameleonter som jag inte har haft med här. Jag ska bespara er dessa så länge och när/om jag får reda på arterna så återkommer jag med kameleontspecial #2.

Jag har även för avsikt att göra ett inlägg om själva resan vi var på, med lite mindre fokus på djuren för de kommer in ändå att få se här.

 


Fotona är tagna av Janne Asp runtom Madagaskar.
Fler krälisar i samma familj:

Total: