Brun sandjägare (Cicindela hybrida)

2nd June 2016
Brun sandjägare (Cicindela hybrida)

Nu styr vi tillbaks bloggen på rätt spår igen.
Snoken i förra inlägget var bara en liten trevare i ytterkanten, och kommer inte dyka upp här igen inom den närmsta tiden. Snokar är dessutom svåra att jaga och väser ondskefullt på en när man försöker göra dem till modeller.
Apropå att jaga saker så är dagens kryp inte heller helt lätt att jaga ifatt.
Den bruna sandjägaren ser inte speciellt snäll ut, men för att vara ett kryp med rejäla käkar så är det lika fegt som det ser elakt ut. Att smyga sig på denna rackaren var helt uteslutet men när jag till slut satte mig ner så fattade de inte att jag var något annat än en stubbe och kom fram för att snoka runt.

Brun sandjägare (Cicindela hybrida)
Brun sandjägare (Cicindela hybrida)
Brun sandjägare (Cicindela hybrida)
Brun sandjägare (Cicindela hybrida)

Att fota en runtsnokande sandjägare är som att fota vilken annat kryp som helst med en raket i ändan. De är ruggigt snabba!
Efter lite googlande så hittade jag information om att den snabbaste sandjägaren (framgår inte vilken art) rör sig i ungefär 9 km/h, eller runt 125 kroppslängder i sekunden. Översatt till mig så skulle det bli 235 meter i sekunden. Detta fotot är jag inte helt nöjd med men i sandjägar-sammanhang så får det duga. Jag vill mest visa hur det kan se ut när man har ögon i nacken. Plus att jag verkligen gillar camo-mönstret på ryggskölden.
Sandjägarna får räknas till mina favoriter bland baggarna. Det finns fyra olika arter i Sverige så med denna så är två avhandlade på bloggen, Brun- och Grön sandjägare. Nu ska jag bara försöka komma på var de andra finns. Skogssandjägare är en jag ska leta efter, förslagsvis i skogen antar jag. Sen är det så där fint som det bara kan vara på wikipedia; Det står att det finns 12 arter av sandjägare i Europa, varav fyra i Sverige. Står det vad de heter? Nä, inte en chans! Så nu har jag bestämt att jag ska leta efter Motörheadsandjägaren. Återkommer när jag hittat den…


Fotona är tagna av Janne Asp vid Fjärås bräcka, Halland 2016.

  4 Comments

 • Robert
  3rd June 2016
  Reply

  Tjusigt!
  846 km/h. Måste bara räkna på det, för jag har svårt att förstå meter i sekunden – även om jag förstår meter i sekunden.
  Vad nyttjades för optik i jakten på denna eleganta lilla sak?

  • Janne Asp
   3rd June 2016
   Reply

   Det är väl inte helt korrekt då det var min längd på höjden jag räknade på 🙂

   Jag körde med mitt Tamron 180mm, den inbyggda blixten och en ytterst hemsnickrad diffusor som jag blev rätt nöjd med.

   • Robert
    3rd June 2016
    Reply

    Jo, det med din höjd förstod jag. Därför såg/ser jag framför mig hur du raklång ligger på marken och springer fram i dryga 800 km/h med hjälp av fingrar och tår.
    Behold The Sandhunter Man.

    • Janne Asp
     3rd June 2016
     Reply

     Haha, som taget ur ett Scooby Doo-avsnitt!

 • Leave a comment

Total: