Brokhoppstjärt (Orchesella flavescens)

14th October 2015


Dags att vända upp och ner på en av de saker jag har fått för mig. Jag har alltid trott att man enkelt kan avgöra om det är en insekt genom att räkna antalet ben. Sex ben eller tre benpar, beroende på hur lätt man har för matten, har alltid inneburit att det är en insekt för mig. 
Det kryp som ni ser ovan är inte resultatet av att en igelkott och en gråsugga parat sig. Detta kryp är en brokhoppstjärt, närmare bestämt ett exemplar av Orchesella flavescens, som alltså inte heter brokhoppstjärt utan är en brokhoppstjärt. Svenskt namn saknar den och således har jag för vana att skriva familjens namn, rätt eller fel vet jag inte om det är…
Nog om namnet, det är inte det som jag hänger upp mig på. Iallafall inte så mycket.

Saken är den att detta inte är en insekt. (Här infogar vi en smiley som ser ut som Munch’s Skriet).
Detta är en urinsekt.
…Alltså, detta är en ur-insekt, definitivt inte en urin-sekt. Det senare kommer vi förhoppningsvis aldrig att behandla i denna blogg.

Vad skillnaden är? Jomensåatte…… Det jag lyckats hitta är att de saknar fasettögon och något om att de har sina käkar i en hålighet i huvudet. För den som inte har doktorerat i ämnet så skulle det kunna kallas för mun. Vinglösa är de med ja.

Efter att ha tänkt till lite så kom jag på nåt om att insekter även skall ha en tredelad kropp…

Efter att ha läst igenom detta, kan jag nog konstatera att detta är det flummigaste jag skrivit här hittills men å andra sidan är det ett flummigt kryp med.

Bara för att göra allt ännu värre så tänkte jag prova med en ny font på sidan. Någon som har åsikter om detta? 

Fotot är taget av Janne Asp i Guldheden 2015.

Flerkryp i samma familj:
Glöm det!

  3 Comments

 • 1140
  15th October 2015
  Reply

  faschinerande, nu har man lärt sig något nytt igen, fonten är inte min direkta favorit då jag tycker att den påverkar läsbarheten negativt för mig.

  • Janne Asp
   23rd October 2015
   Reply

   Jag är nog benägen att hålla med när jag tittar på det. Gör ett nytt försök med nästa inlägg.

 • Robert
  15th October 2015
  Reply

  Alltid lika knepigt att i en text skriva in ordet urinsekt oberoende font.

  Hoppstjärtar är trevliga.

 • Leave a comment

Total: