Boskapsbroms (Tabanus bovinus)

1st January 2015
Gott nytt år på er alla krypblogsfans!
Så, det var vår nyårssammanfattning, nedan följer kryp  som vanligt.

En sorts kryp som jag tycker är väldig fascinerande är bromsar. De har väldigt spännande ögon och är som gjorda för att fotas.
Det som talar emot att de är som gjorda för att fotas är att de bits som satan. Hittar man en broms som sitter still och poserar så ska man dessutom veta att de inte gör det för att vara snälla utan de agrerar bara lockbete. När man har smygit sig fram och är redo att ta ett kort så är det garanterat minst tio stycken till på väg att landa och börja festa på ens kött.
Wikipedia beskriver bromsens mundelar som “stickande och sugande.” En beskrivning som är lika hemsk som den är korrekt. I kombination med att de elaka små krypen kan landa helt omärkt så får man sig en inte helt njutbar överaskning när de hugger till.

Jag passade på att göra en HDR-konvertering av detta läckra kryp. Det är sällan jag har tagit foton i raw-format innan så det är lika bra att passa på när man har möjligheten att konvertera, speciellt med tanke på att kryp har fina färger.
tabanus_bovinus_4.jpg
Inte nog med att de bits som en häst sparkar, de är snabba med!
En broms av denna sorten kan komma upp i 60 km/h så det ska mycket till för att man ska kunna springa ifrån dem.
I norge kallas de tydligen för klegg, vilket är rätt passande för när man har slagit till en broms så blir det väldigt mycket klegg kvar.
Fotona är tagna av Janne Asp i valsjöbyn, Jämtland mellan 2011 och 2012.
Övriga kryp i samma familj:

    Leave a comment

Total: