Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)

20th October 2019
Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)

Lika bra att få det avklarat.
Ingen ide att vänta på det alla vill se.
Dagens inlägg innebär en ny klass, en ny ordning, en ny familj, ett nytt släkte samt en ny art för den här sidan.
Det är dags för den stora apan!

Först och främst tänkte jag vara lite tråkig och tala om tekniska saker. Närmare bestämt kamerasaker. Ännu närmare bestämt det som sitter på kamerasaker. Typ objektiv.
Om man som jag när jag åker ut för att fota djur bestyckar sin kamera med ett generöst zoom-objektiv så har man möjlighet att kunna få riktigt sjyssta foton på djur och andra saker som är små och långt bort.
Om man tänker sig att man är i en djungel och ska fota apor så tänker jag fortfarande att en väl tilltagen zoom-lins kan vara bra att ha, eftersom man inte kommer så nära.
Inte närmare än 7 meter sa de. Inte störa stora apan sa de!
Eftersom vi kunde komma typ två meter ifrån dem så uppstod ett problem: Nämligen att fota världens största apa från örfilsavstånd med ett objektiv som man nästan kan fota kratrar på månen med.
Ryggsäcken med resten av utrustningen befanns sig en bra bit längre bort med vakterna så det var inget alternativ att hämta. Eller ja, jag försökte men jag hittade inte tillbaka. Något hade odlat upp en regnskog i vägen och just vägen var bara en machetad stig. Vanligtvis så hittar jag bra i skogen, men här hade jag gått och glott på alla häftiga saker istället för att tänka på var vi var.

Hur som helst så blev det en upplevelse utöver det vanliga.
350 höjdmeter, 14 kilometer, lerigt som tusan, regn, hagel, åska, blixtar, och apor!

Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)
Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)

Detta är ett av de få tillfällen där jag faktiskt valde att sluta fotografera.
Den första orsaken var att någon på ett hyfsat magiskt/religiöst sätt lyckats placera en sjö två mil upp i luften ovanför våra huvuden. När sjön sedan landade så blev allt blött, och då menar jag allt! I efterhand så vet jag inte om det spelade någon roll att jag stoppade ner kameran i väskan.
Det var ändå vatten överallt. Dagen efter gick det några timmar till att försöka soltorka utrustningen.
Den andra orsaken är att jag faktiskt ville se aporna med mina egna ögon. Det var en sån häftig upplevelse!Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)
Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)
Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)
Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)

Något som är väldigt trevligt är att antalet bergsgorillor faktiskt ökar.
De har gått från kritiskt utrotningshotade till bara utrotningshotade, vilket i och för sig är bra fast egentligen bara mindre dåligt.
Enligt IUCN så finns det just nu 600 vuxna individer i världen, men enligt de lokala guiderna så är det längesen det gjordes en inventering, och sedan dess har antalen ökat.


Fotot är taget av Janne Asp i Bwindi, Uganda 2019.

    Leave a comment

Liseberg Next post Liseberg
Total: